Almanya Miras Hukuku
  • Hakan S.
    01-09-2022
    Google

    Oğlumla birlikte Polonya'daki Wroclaw LG fabrikasında çalıştım. İş kazası geçirdim ve sırtımdaki bir sakatlıktan sonra artık yürüyemeyeceğimi düşündüm. Oğlumla birlikte Transcarpathia'da yaşıyordum ve o sırada rehabilitasyon için paramız yoktu. Çok zor bir durumdu, çünkü işveren hastalık izninde maaşımı ödemeyi erteledi ve biz nereden yardım isteyeceğimizi bilmiyorduk. Sonra bir komşumuz, bir hukuk firmasının Polonya'da iş kazası ve mesleki yaralanmalar için tazminat almasına yardım ettiğini söyledi. İlk başta, dolandırıcılarla karşılaşmaktan çok korkuyorduk. Ancak Avrupa'da Avukat hukuk bürosu'nun avukatları oldukça profesyonel idi. Şirketin Polonya ofisinden bir avukat hastanemize geldi, tüm tıbbi konularda yardımcı oldu ve bir sözleşme imzaladı. 5 ay sonra rehabilitasyon için ilk büyük miktarı aldım. Onların yardımı olmadan kesinlikle asla ayağa kalkamazdım! Tüm arkadaşlarıma Avrupa'da Avukat firmasının Polonya avukatlarıyla birlikte çalışmalarını tavsiye ediyorum çünkü onlar her zaman yurtdışında yaşayan Türklere yardım etmeye çalışıyorlar!

  • Aleyna A.
    03-01-2023
    Google

    Fransa'da geçirdiğim bir kazadan sonra bu avukatlar bana çok yardımcı oldular. Kaza sonucu kolum ve iki kaburgam kırıldı ve bir sarsıntı geçirdim. Daha sonra kolumdan iki ameliyat geçirdim. Avrupa'da Avukat firmasının bir temsilcisi bana geldi ve yardım teklif etti. İlk başta, bir hukuk bürosunun herhangi bir ön ödeme olmadan bile yardım etmeye hazır olacağına inanmadım. Çünkü Fransa'da para vermeden bir hizmet almak oldukça zordur. Ancak bu firma farklı idi. Bir anlaşma imzaladım ve üç hafta sonra bana para aktardılar. Ödemenin sadece ilk kısmı olduğunu ve daha fazlası için beklememiz gerektiğini söylediler. Bir ay sonra tekrar bir temsilci geldi, tazminatın ikinci kısmını getirdi ve yine de bir dava olacağını söyledi. Beni mahkemeye getirdiler, otel konaklama ve yemek masraflarımı karşıladılar. Mahkemede ifade verdim. Avukatlar, hakimin hangi soruları soracağını ve bunlara nasıl cevap verileceğini açıkladı. Benimle ilgilendiler. Tazminat miktarını artırmak için Fransa'dan uzman bir doktor beni muayene etti. Seyahatin tüm masraflarını hukuk firmasının ödediğini belirtmek isterim. Bunun için teşekkür ederim! Mahkeme sona erdi, tazminat miktarı beklediğimin çok üzerindeydi. Artık fiziksel ve psikolojik rehabilitasyona hazırdım.

  • Yakup D.
    04-11-2022
    Google

    Avrupa'da Avukat firmasını tesadüfen buldum, köyümden birisi onlardan bahsetti. 8 yıl önce Almanya'da trafik kazası geçirdim. Yaya geçidinde araba bana çarptı. Firma yetkilisine durumumu anlattım. Avukat, Almanya'da geçirdiğim trafik kazası sonrası tazminat alma hakkım olduğunu söyledi. Bir anlaşma imzaladık ve şirket tazminat sürecini başlattı. Kısa bir süre sonra, Almanya'dan bir temsilcim ve avukatım olduğunu söyleyen Bay Darek H.tarafından bir telefon aldım. Araba kazasından sonra hastanede bazı belgeler imzaladığımı hatırladım ama bu sözler beni şok etti. Avukat Darek H.'nin kazadan sonra aldığım yaralar için tazminat olarak 10.000 EUR aldığı ortaya çıktı. Banka hesabıma herhangi bir para transfer etmedi! Advokat v Europe firmasının avukatları, önceki avukattan tüm fonların iade edileceğine dair bana telefonla güvence verdi. Ek olarak, sigorta şirketinden alınan tazminat miktarını artırma şansı olduğunu da söyledi. Üç ay sonra, önceki avukattan gelen para banka hesabıma aktarıldı! Avukatlar ayrıca, sağlık durumum bu süre zarfında önemli ölçüde kötüleştiğinden, ek tazminat olarak sigorta şirketine 32.000 EUR tutarında dava açtı. Bozulmanın nedeni 8 yıl önce meydana gelen bir kazaydı. Advokat v Europe firmasının avukatlarının taahhüt edilen tüm yükümlülüklere uyacağına sizi temin ederim ve onları tavsiye ederim! İnsanların yararına başarılı bir şekilde çalışmalarını diliyorum!

  • Gazanfer K.
    01-01-2023
    Google

    2022 yılında Almanya'da ikamet eden amcamın vefatını öğrendim. Yaşayan en yakın akrabası olduğum için zor bir seçim yapmam gerekiyordu: mirası kabul mu edeyim yoksa red mi? Çünkü bu konuda çok para harcamam gerekecekti. Aslında reddetmeye hazırdım, ama neyse ki Avrupa'da Avukat şirketini buldum. Büro, "dava kazanılmazsa ödeme yok" anlaşmasıyla çalışıyor ve işlerini hızlı ve verimli bir şekilde yapıyor! Almanya'nın haricinde diğer Avrupa ülkelerinde de miras davalarını yönettiklerini ve tüm süreç ile ilgilendiklerini öğrendim. İçim rahatladı. Yılın sonunda gerçek bir Yeni Yıl hediyesi aldım çünkü ev satıldı ve banka hesabıma para geldi:)) Yapılan iş için çok teşekkür ederim, kesinlikle tavsiye edeceğim!

  • Serhat A.
    03-02-2023
    Google

    Tazminat sürecinde emeği geçen herkese teşekkürler! Hollanda'da araçtaki yükü boşaltırken çok ağır bir şekilde yaralandım. Birkaç aydır da tüm tıbbi belgeleri topluyordum. Bu süreçte bir psikolog benimle çalıştı ve sonunda bu uzun zamandır beklenen an geldi. Rehabilitasyondan sonra sağlık durumumun düzeleceğine dair küçücük bir umut aldım. Bu tür bir rehabilitasyon ancak yurtdışında mümkündü, bu yüzden para benim için hayati önem taşıyordu. Avrupa'da Avukat firması gereken parayı sağlamak için tazminat noktasında çok yardımcı oldular.!

  • Yasin T.
    09-12-2022
    Google

    Başımdan geçen acı dolu hikaye şu şekilde. Yurt dışında çalışmaya gittim ve Belçika'da bir trafik kazasının kurbanı oldum. Bir sabah işe giderken arabamıza bir kamyon çarptı. O korkunç kazada iki kişi öldü ve ben mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ağır yaralandım, omurga kırığı, bacağımda kırık ve diğer yaralanmalar ile ölümden döndüm. Avrupa'da Avukat şirketi, meslektaşıma sınır dışı işlemini iptal etmesi için de yardım etti. Arkadaşlarım da, bu avukatlar ile Belçika'da sigorta tazminatı talebinde bulunabileceğini söyledi. Firma yetkilileri beni ziyaret etti, gerekli tüm evrakları imzaladık ve kısa bir süre sonra tedavi için parayı transfer ettiler. Tedavi sürecinde avukatlar sürekli beni ziyaret etti, sağlığımı sordu ve benimle ilgilendi. Tamamen memnunum ve bu hukuk şirketini tavsiye ediyorum!

  • Deniz D.
    19-11-2022
    Google

    Babaannemin ABD'de vefatından sonra, Avrupa'da Avukat firması ile birlikte onun mal varlığını ve vasiyetini aramaya başladık. Genel olarak, ABD Büyükelçiliği'nde tercümanlık işleri, sertifika ile birlikte bilgi ve tüm belgelerin toplanması yaklaşık bir yıl sürdü. Ama hepsi başarıyla sona erdi, teşekkürler! Sizi tanıdıklarıma tavsiye edeceğim.

  • Aleyna K.
    05-06-2022
    Google

    Ağabeyim Avrupa'da uzun yıllar kamyon şoförü olarak çalıştı. Bu bahar Almanya'da korkunç bir trafik kazasında vefat etti. Ancak şimdi, Avrupa'da Avukat firması avukatlarının verimli çalışmaları sayesinde, sigorta şirketinden tazminatın tamamını aldık. Teşekkür ederim.

Almanya’da mirasçı olmanız halinde ne yapmanız gerektiği çoğu kimse tarafından bilinmemekle birlikte hatalı yapılan işlemler sonucunda hak kaybına sebep olan durumlar ortaya çıkmaktadır. 

Almanya’da yaşayan yakınınız vefat ettiği zaman geride kalan mirasçıları hangi ülkenin kanunlarının uygulanması gerektiği, veraset ilamının nasıl alınacağı, mevcut bir vasiyetnamenin olup olmaması ve buna benzer diğer konularda akıllarında soru işaretleri yer almaktadır.

Eğer Almanya’da mirasçı iseniz Avrupa Avukat hukuk bürosu olarak bir miras davasında yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Almanya’da Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi)

Mirasçı olmanız durumunda ilk yapmanız gereken mirasçı olduğunuzu resmi olarak kanıtlamanız için mirasçılık belgesi  almanızdır. Burada akla gelebilecek ilk soru mirasçılık belgemi Almanya’dan mı yoksa Türkiye’den mi alabilirim?  Bu durum Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan 28.05.1929 tarihli Konsolosluk Anlaşması’nda düzenlenmektedir.

Bu anlaşmanın 20. Maddesinde Almanya Türkiye veraset anlaşması düzenlenmiştir. Buna göre;

Almanya’daki mirasının sadece taşınır mallardan (Örn. banka hesaplarında para) oluşması halinde, Veraset Anlaşmasının 14. maddesine göre mirasçılık hakkının kanıtlanması için bir Türk Mahkemesince verilen veraset kararı yeterlidir.

Berlin Büyükelçiliği

Almanya Vatandaşı Veraset İlamı

Ancak sonrasında bu karar Almanya’daki Türk temsilciliği tarafından onaylanmalı veya apostil yapılmalıdır

Terekede taşınmaz malların (arsa,tarla,ev vs.) olması halinde  eğer mirasçı Almanya’da ise mirasçının son oturduğu yer Sulh/Veraset mahkemesinden mirasçılık belgesi alınmalıdır.

Eğer mirasçı Türkiye’de ise bu belge Almanya’nın Yurtdışı Temsilciliğinden (Almanya Büyükelçiliği veya Başkonsoloslukları) alınabilmektedir.

Veraset ilamı çıkartabilmek için gerekli olan evraklar aşağıdadır:

  • Ölüm ilmühaberi
  • Miras konusunda hiç bir derdest dava bulunmadığına dair yeminli beyan
  • Beyanda bulunan bilgilerin doğrulunu ifade eden başka bir yeminli beyan

Yeminli olarak verilen beyanların doğru olmadığı Alman makamları tarafından tespit edilirse hapis cezası verilmektedir.

Almanya’da Mirasın Reddi

Alman hukukuna göre mirasçı mirası kabul ettiği zaman ölen kişinin sadece malvarlığını değil aynı zamanda borçlarını da kabul etmiş olmaktadır. Miras bırakanın borçlu olması halinde mirasçı miras reddi yaparak borçtan kurtulabilir.

Mirasın reddi sadece mirasın yetkili olduğu tereke mahkemesine yapılmak zorundadır. Mirasın reddi Almanya’da ikamet eden mirasçılar için 6 hafta, ölüm anında Türkiye’de bulunması halinde ise 6 aylık süre içerisinde mirasın reddi gerekir. Örnek reddi miras beyannamesini incelemenizi tavsiye ederiz.

Reşit olmayan çocukların mirası reddetmeleri halinde ise bu işlemi çocuk adına yasal temsilcisi yapabilir. Velayeti anne baba tarafından ortaklaşa yürütülen çocuğun mirası reddi hem anne hemde babası tarafından yapılması gerekmektedir.

Vasiyetnamenin Düzenlenmesi

Almanya’da vasiyetname 2 şekilde düzenlenebilmektedir:

  1. Murisin el yazısı ile ya da
  2. Noter tarafından.

Almanya hukuk sisteminde vasiyetnameden dolayı mirasçı olamama gibi bir durum söz konusu değildir.

Vasiyetname ile tüm malvarlığı bir mirasçıya devredilmesi durumunda Almanya yasaları diğer mirasçıları korumuş ve onlara bir “zorunlu pay”, hakkı vermiştir. Bu zorunlu pay hakkı, yasal miras hakkının yarısı kadar para alacağı olarak mirasçılara karsı ileri sürülebilmektedir. Almanya yasaları çocuklar, eşler ve bazı durumlarda anne ve babalar için zorunlu pay hakkını saklı tutmuştur.

Bu zorunlu pay hakkı, murisin ölümünden itibaren itibaren üç yıl içerisinde mirasçılara karşı ileri sürülebilmektedir.

Almanya Miras ve İntikal Vergisi

Almanya’da miras vergiye tabidir. Mirasçılar Almanya’daki yetkili vergi dairesine giderek veraset ve intikal vergilerini ödemek zorundadır.

Veraset ve Bağışlama Vergisi Kanunu madde 19 hükmü uyarınca uygulanacak vergi oranları vergi sınıflarına ve mirasçılara geçen intikalin değerinin ilgili tablodaki değer aralığındaki (Wertintervall) yerine bağlı olarak değişir. Halihazırda güncel vergi oranları %7 ile %50 arasında değişkenlik göstermektedir.

Sonuç olarak miras hukukunu ilgilendiren bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hak kaybı yaşamanız ve işlemlerinizin daha hızlı, güvenilir bir şekilde ilerlemesi için Avrupa Avukat hukuk bürosu ekibinden alanında uzman Almanya miras avukatı ile iletişime geçip hukuki bir yardım almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir: Avusturya Miras Hukuku

Almanya Mirasçıların Araştırılması

Almanya’dan miras kaldı ancak başka mirasçıların da olduğunu öğrendiniz. Bu durumda yapmanız gereken diğer varisleri bulmanız bu süreci daha kolay yönetmenizi sağlayacaktır. Soy bilimi alanında uzman ekibimiz mirasçılar için soy ağacı çıkarma  işlemlerini yürüterek sizlere yardımcı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Almanya emekli maaşı kızına kalır mı?

Hem annesi hem de babası vefat etmiş ise yetim çocuklar, tam emeklilik aylığının beşte birini, anne veya babadan biri vefat etmiş ise emeklilik maaşının onda birini almaya hak kazanırlar.

Almanya’da vefat eden emeklinin maaşını kızı veya oğlu 18 yaşına kadar alabilir. 18 yaşından sonra ise eğitimine devam ediyorsa veya engeli nedeniyle çalışamıyorsa 27 yaşına kadar maaş almaya devam eder.

Babamın Almanya emekli maaşını alabilir miyim?

Babası vefat eden çocuklar 18 yaşına kadar emekli maaşı alabilir. Eğer okula veya mesleki eğitime devam ediyorsa veya zihinsel ya da bedensel engeli yüzünden çalışamıyorsa 27 yaşına kadar maaş almaya devam eder.