
İran’da her gün çok sayıda trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların neticesinde birçok kişi hayatını kaybetmekte ve yaralanmaktadır. Kazalarda en önemli konulardan biri ise kazada yaralanan ve ölen kişilerin tazminat haklarının nasıl ve ne kadar alınacağı sorunudur.
Trafik kazalarında tazminat başvurunuzu bizzat mağdur olan kişi yapabilmektedir. Ancak hukuki sürecin bilinmesi, tazminat hesaplamalarının doğru yapılması, mahkemenin olumlu bir şekilde devam etmesinde büyük önem taşır. Tazminat hukuku hesaplama yöntemleri hassastır. Ayrıca hesaplama işlemleri, çoğu zaman karmaşıktır. Dolayısıyla tazminat hesaplamalarının yapılması ve dava sürecinin yönetilmesi sanıldığı kadar kolay değildir. Uzmanlık gerektirecek işlerdir.
Avrupa Avukat hukuk bürosu, İran’da geçirmiş olduğunuz yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarında her zaman yanınızdadır. Trafik kazası tazminatlarında uzman avukatlarımız aracılığıyla en hızlı ve maksimum tazminat almak suretiyle dosyanızı sonuçlandırıyoruz. Tazminat davaları tecrübe isteyen işlerdir ve Avrupa Avukat Hukuk Bürosu avukatları yıllardır tazminat konulu dosyaları sonuçlandırmaktadırlar.
İran Yaralamalı ve Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası
Hasarla ilgili olarak 2 tür hasar olduğunu bilmekteyiz:
- Hayata veya bedene verilen zararlar: Trafik kazalarında İran zorunlu sigorta kanununa göre uzuv kusurları, kırıklar, kesikler ve bunların sonucunda oluşan maluliyet ve ölüm gibi vücuda gelebilecek hasar veya yaralanmalardır. Bedensel zararlar sigorta tarafından tazmin edilmektedir.
- Mali hasar: Mal ve nesnelere verilen hasarlardır. Kaza yapan araçta, yol kenarlarındaki nesnelere veya aracın içindeki mallara verilen zararlardır. Mali hasarlarda sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Manevi tazminat ile ilgili olarak bilinmesi gerekir ki; İran’daki trafik kazasında yaralanan 3. bir kişi, İran medeni sorumluluk hukukuna göre manevi tazminat hakkını sigorta şirketine yöneltebilecektir. İran İslami Ceza kanunlarına göre ise kazaya sebep olan sürücüden manevi tazminat talep edilebilmektedir.
Ayrıca İran’da meydana gelen ölümlü trafik kazasında ölen kişinin sağlığında destek olduğu kişiler ölüm dolayısıyla maddi tazminat talep edebileceklerdir. Bu tazminat türünü sadece ölen kişinin sağlığında destek olduğu kişiler talep edebileceklerdir. Bu kişiler ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babasıdır. Ayrıca 3. bir kişi ölen kişinin sağlığında ona maddi olarak destek olduğunu ispatlayabilirse maddi tazminat talep edebilecektir.
Avrupa Avukat hukuk bürosu olarak İran’daki trafik kazalarında her zaman yanınızdayız. Kazanın olduğu andan itibaren ofisimizle irtibata geçip danışmanlık alabilirsiniz.
İran Trafik Kazası Sigortası
29.02.1995 tarihinde onaylanan Zorunlu Sigortalar Kanunu‘nun 2. maddesine göre, araç sahibi olan gerçek veya tüzel kişiler, araç kazaları sonucu üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri maddi ve manevi zararlara karşı aracını sigorta ettirmek zorundadırlar.
Belirttiğimiz gibi kazaya neden olan aracın zorunlu sigorta poliçesi varsa hasar ve tazminattan sigorta şirketi sorumlu olacaktır. Burada unutulmaması gereken önemli bir husus vardır. Sigorta şirketi hasardan ve tazminattan sigorta poliçesindeki limitler dahilinde sorumludur. Yani sigorta limitiniz ne kadarsa sigorta şirketi o kadar ödeme yapar. Kalan bakiye için herhangi bir ödeme yapmaz.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda kusurlu araç sürücüsüne dava açmak suretiyle kalan bakiye tazminatınızı talep edebilirsiniz. Bu durum maddi hasar, bedeni hasar ve ölüm tazminatlarında da aynı şekilde geçerlidir.
Burada önemli 2 husus mevcut. İlk olarak bir kazada ehliyetiniz olmadan kaza yaptınız. Kazanın meydana gelmesinde kusurlu olmayabilirsiniz. Karşı taraf kusurludur ve siz tazminatınızı kusurlu aracın sigortasından talep edebilirsiniz. Yani kazada ehliyete sahip olmamak sizi kusurlu yapmaz. Sadece ehliyetsiz araç sürmeden dolayı idari para cezasına maruz kalırsınız.
İkinci bir husus ise ehliyetiniz yokken kazaya karışmanız ve kusurlu olmanız durumudur. Böyle bir durumda bulunduğunuz aracın sigortası karşı tarafın tazminatını ödeyecektir. Ancak daha sonrasında kusurlu ve ehliyetsiz olduğunuz için size ödenen tazminatı rücu edecektir.
İran Kanunlarına göre aşağıdaki durumlarda aracın kaza tarihini kapsayan geçerli bir sigorta poliçesi olması ve bir kaza meydana gelmesi durumunda sigorta şirketinin 3. şahsın maddi ve manevi zararlarını ödemekle yükümlü olduğunu ve daha sonra sorumlu kişiye rücu etmesi gerektiğini unutmayın:
- Sürücü kasten kazaya sebep olduysa
- Sarhoşluk veya uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanma
- Ehliyet sahibi olmamak veya araca uygun ehliyete sahip olmamak
İran’da Trafik Kazası Sonrası Yapılacaklar
İran’da bir trafik kazasına karıştıktan sonra yapmanız gerekenler şunlardır:
- Trafik kazası oluştuktan sonra ilk yapmanız gereken ambulans ve polisi aramanızdır. Aramalarınızı yaptıktan sonra yol güvenliğini almak zorundasınız. Kaza yerinin ön ve arka tarafına kaza olduğunu belli eden işaretler koymalısınız.
- Kazanın her açıdan fotoğrafını çekin. Bu durum karşı tarafın hatasını ispat etmede faydalı olacaktır.
- Tutulan kaza tutanağının bir örneğini almalısınız veya kaza tutanağının fotoğrafı çekmelisiniz.
- Kazaya karışan tüm kişilerin iletişim bilgilerini almalısınız. Karşı tarafın sigorta poliçesi, ruhsat, kimlik vs. belgelerin fotoğraflarını almanızda fayda vardır. Kazaya karışan araçların plaka ve modellerini not edin.
- Eğer kazada yaralandıysanız kaza sebebiyle yapacağınız tüm ödemeleri faturalandırmanız gerekmektedir. Faturalar daha sonradan kusurlu aracın sigorta şirketinden tazminat olarak talep edilecektir.
Tazminat Ödemesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
İran’da bir trafik kazası sonrasında tazminat alabilmeniz için bazı evrakların elinizde bulunması gerekmektedir.
Maddi Zarar Tazminatı İçin Gerekli Belgeler
- Poliçe örneği
- Kaza ve hasar fotoğrafları
- Kazada ki görgü tanığı tutanakları(varsa)
- Tarafların ehliyet ve ruhsat fotokopileri
- Kaza tespit tutanağı
- Kazayla ilgili diğer belgeler
- Eksper ve alkol raporu
Yaralanma Halinde Tazminat Almak İçin Gerekli Belgeler
- Kaza tespit tutanağı
- Hastaneden alınacak epikriz raporları
- Kazaya ilişkin açılan soruşturma dosyasının bir örneği
- Fatura, makbuz vb tedavi gider belgeleri
- Kazada herhangi bir maluliyet varsa maluliyet raporu
- Malul olan kişinin aylık gelirini gösteren belge
Vefat Halinde Tazminat İçin Gerekli Belgeler
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Ölüm raporu
- Nüfus kayıt örneği
- Veraset ilamı (Mahkemeden alınacak)
- Kaza sonucu ölen kişinin gelir durumunu gösteren belge
- Kazayla ilgili diğer belgeler
Trafik Kazalarında Avukatın Uzman Desteği Neden Önemlidir?
Trafik kazalarında tecrübeli avukat veya hukuk büroları ile tecrübesiz daha önce bu tür davalara bakmayan avukatlar arasında farklar bulunmaktadır. Bu fark özellikle hak kayıplarına yol açmaması yönünden önem taşımaktadır.
Sigorta, hasar, maddi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı, trafik kazası, poliçe ve halk tabirleriyle; kan parası, ölüm parası, sigorta parası, diyet, ceza parası gibi birçok kavramın sadece hukuk alanında kullanıldığında bir anlamının olacağı açıktır. Halk arasında kullanılan bu tabirlerin hukuk sistemine dökülmediği sürece bir anlamı yoktur.
İran hukuk sistemini bilmeyen ve trafik kazası tazminatı ile karşılaşıldığında nasıl davranacağını bilmeyen avukatlar bazı yanlışlıklar yapabilmektedir. Yaptıkları bu yanlışlıklara birkaç örnek vermek gerekirse;
- İran’da ki yüksek mahkemenin hesaplama ölçütlerini bilmeden yapılan yanlış hesaplamalar sonucunda sigorta şirketinin kendilerine teklif ettiği düşük miktarları kabul etmektedirler.
- Sigorta şirketlerin bazı kavramlar adı altında yaptıkları indirimleri kabul etmektedirler.
- Yanlış başvuru, eksik evrak vs. gibi nedenlerle davaların uzaması.
Unutulmamalıdır ki sigorta şirketlerine karşı açılacak olan trafik kazası tazminat davası bakımından hak kaybına uğranılmaması için her zaman tecrübeli bir avukattan hukuki destek almalarında büyük fayda bulunmaktadır.
Dava Kazanılmaz ise Ücret Ödemezsiniz!
İran’da trafik kazası geçirdiğinizde zor durumda kalmamanız ve hakkınızı tam anlamıyla alabilmeniz için Avrupa Avukat Hukuk Bürosu ile irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca başlangıçta sizden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dava sonunda tazminat kazandığınızda bir ödeme talep ediyoruz. Tazminat kazanılmaması halinde herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.